top of page

Sigorta Nedir ?

Sigorta Nedir, Sigorta ile İlgili Bilinmesi Gereken Kavramlar Nelerdir?


Sigorta, sigorta şirketinin, sigortalının ödediği bir prim karşılığı, çeşitli rizikolara karşı hasarını güvenceye aldığı bir sözleşmedir. Sigorta nedir sorularına verilen cevaplardan bir diğeri ise toplumsal bir dayanışma sistemi olduğudur.

Sigorta sistemi dahiline giren kişilerin risklerini ortak bir havuzda birleştirmesi ve risk oluştuğunda bu havuzdan zararlarının karşılanması üzerine kurulmuş bu sistemde katılımcı ne kadar fazla olursa, risk daha fazla kişi ile paylaşıldığından zarar da doğal olarak azalır. 

Yani sigorta sistemine dahil olan herkes, aslında birbirinin zararını öder. Böylece kimse tek seferde büyük meblağlar ödemek zorunda kalmaz.


Sigorta nedir sorusunu daha teknik şekilde tanımlayacak olursak; sigorta aynı türden riskle karşı karşıya olan kişilerin belirli bir miktar para ödeyerek oluşturdukları prim havuzudur. O riskin gerçekleşmesi sonucu zarara uğrayanların zararı bu ortak havuzdan karşılanır.Parayla ölçülebilen her türlü risk sigortalanabilir. Bu ortak havuzun yönetimini de sigorta şirketleri yapmaktadır.Sigorta havuzu 3 gruptan oluşur: Sigortalı, sigorta ettiren ve sigorta şirketi.


Sigorta ile İlgili Bilinmesi Gereken Kavramlar


Sigortalı

Sigortaya konu olan teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, meydana gelen hasarın tazmini talebinde bulunmaya yasal yetkili olan kişiye sigortalı denir. Genellikle sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olmakla birlikte farklı da olabilir. Sigortadan zararı karşılığında tazminat alan kişi sigortalıdır.


Sigorta Ettiren

Sigorta ettiren, sigortayı yaptıran ve bedelini karşılayan kişidir. Riskin bedelini sigorta ettiren öderken, risk gerçekleştiğinde sigorta tazminatı alacak kişi sigortalıdır.

Culcusigorta.com bünyesinde hizmet alabileceğiniz sigorta çeşitleri ve detayları hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.


Sigorta Çeşitleri


Kasko sigortası nedir? Kasko sigortası mal sigortalarının türlerinden biridir. Kasko sigortası ile araç yanma, çarpma, üçüncü şahıslarca verilen hasarlar gibi zararlara karşı teminat altına alınmaktadır. Kasko ile aracınızı ana teminatlar ve ek teminatlar kapsamında sigortalayabilirsiniz.


Zorunlu trafik sigortası nedir? Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Trafik kazası sonucunda karşı tarafa verilen hasar, bu sigorta ile ödenmektedir.

Trafik sigortası ile üçüncü şahıslara verdiğiniz zarar veya üçüncü şahıs tarafından sizin aracınıza verilen zarar karşılanır.


Özel sağlık sigortası nedir? Özel Sağlık Sigortası sigortalanan kişinin hastalıklar ve kazalar sonucu oluşacak sağlık giderlerinin karşılanması için hazırlanmış kişiye özel planlardır. Özel sağlık sigortası ile  anlaşmalı sağlık kuruluşları (hastane, eczane vb.) bünyesinde ayakta tedavi, yatarak tedavi ve diğer sağlık hizmetlerini alabilir, isterseniz aile bireylerinizi de poliçenize dahil edebilir, hatta doğum masraflarını özel sağlık sigortası ile karşılayabilirsiniz. 

Sigorta şirketleri bunların dışında DASK, bireysel emeklilik, yıllık hayat sigortası ve seyahat sigortası ürünleri de sunmaktadır.

İhtiyacınıza en uygun sigorta ürününe ulaşmak ve sigorta fiyatları hakkında bilgi almak için Çulcu Sigorta uzmanlığından yararlanın. Sigorta sorgulama yaparak istediğiniz branşta 2 dakikada teklif alın,  bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun sigortayı kolayca bulun.


Dilerseniz sigorta teklifi almak veya satın alma işlemlerini gerçekleştirmek için Sigorta Danışma Hattını arayın.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page